SF Beauty Diharamkan ???



Keratan Utusan 16 May 2013

Semalam, 16 May 2013 heboh pasal no kkm produk sf beauty ditarik balik oleh kementerian. kami ingin menjelaskan bahawa kes ini telah pon selesai..cuma pihak media sahaja yg lambat mewartakan kes ini..

Dlmpertengahan March 2013 ada pihak yg dengki dan mengkhianat telah menghantar produk sf beauty yg tiruan kepada kementerian kesihatan dan mengadu yg produk ini mendatangkan kemudaratan. Setelah diperiksa produk itu mengandungi bahan merkuri iaitu salah satu bahan yang diharamkan oleh kementerian kerana boleh mengakibatkan kanser. Bahan merkuri ini digunakan sebagai penghakis, dimana ia akan menghakis kulit.


Oleh kerana itu, pihak kementerian mengarahkan supaya penjualan dihentikan buat sementara utk mereka menyiasat hal ini dan membuktikan bahawa produk sf beauty yg original tidak mengandungi bahan tersebut.jika ade yg perasan, pihak kami dan pihak2 pengedar sf beauty besar yg lain mengurangkan penjualan dan mengurangkan pengambilan pengedar2 baru.

Dalam masa yg sama, pihak pengeluar juga sedang berusaha utk menghapuskan produk tiruan ini. salah satu usaha terbaru yg kite tahu botol krim dicop terus dgn logo sf tidak lg menggunakan sticker. adalah amat susah utk si peniru utk menciplak botol baru ini lebih2 lagi logo itu telah di "trademark" oleh pengeluar. mane2 pihak sama ade si pembuat mold cop itu atau si pengeluar botol dengan tanpa izin dari pengeluar boleh disaman. 

Buat masa ini, kes ini telah dianggap selesai dan pihak kkm juge telah mengeluar kan siri no kmm yg baru kepade pengeluar seperti dibawah :-


1. Not130401768k (krim siang)


2. Not130401770k (sabun)


3. Not130401769k(krim malam)




No KKM Baru SF BEAUTY
Pihak kami akan membuat pengumuman apabila no siri ini telah dikuatkuasakan kerana buat masa sekarang pihak pengeluar sedang giat menukar nombor siri tersebut pade kotak2 produk sf beauty. Dijangka akan mula diedarkan pada June nanti insyAllah.

No KKM Baru SF Beauty

Jadi kepada semua jangan panik. rilek2 je..everthing is under control. hehe..cume kepade penggune tolong berhati2 dan periksa upline penjual..dari mane die dpt stok dan sabagainya..jika harga yg dijual terlalu murah sehingga tak masuk akal..penjual tidak mahu berjumpa utk cod..tidak ada menjual set trial..tidak ade menjual full set 3 in 1..tidak ada menjual set loose eg krim siang sahaja..dan masih lagi menggunakan botol krim yg putih tetapi ditampal sticker...sila kata dlm hati " i smell something fishy here"..hohoho.............

Ape yg pasti sf beauty subang adalah original tidak ada yg tidak original melainkan original belake..boleh dapatkan dari kami atau dealer2 kami ade ada diseluruh tanah malaysia mahupon singapura dan brunei..Klik SINI untuk dealer kami...
Sekian....

SF BEAUTY SUBANG




81 comments:

  1. InsyAllah akan pulih seperti biasa soon

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Kak Chuya rupenye...dah update kak..sorry ter miss...=)

      Delete
  3. asalamualaikum sis..nk tnye..bfore ni sy guna sfbeauty vit C yg colour hijau tu..then sy rasa mcm sabun vit E lbih sesuai utk sy coz kulit sy tona tidak sekata and agak gelap..sy ada parut jerawat sikit kat bahagian pipi n jerawat kurg..is it okay to switch to vit E or teruskn guna vit C je..ada apa2 kesan x kalau tukar cmtu je? need yr opinion..thnx :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh dear, takde masalah..ade a few cust yg rasa xsesuai dengan sabun yg diorang try, dan terus tukar sabun..saya pun sama...mula2 guna sabun e sebab muka xde pape...tp mcm xberkesan, sy tuka sabun c..rasa lebih selesa...=)

      Delete
    2. thnx soo much:)

      Delete
  4. harga 1 set berapa sis...nk confirm dgn set yg sy beli

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harga SF Beauty yg original biasanya between range RM90-RM120 dear..kat KL ada yang jual sampai RM120...

      Delete
  5. jahatnye sape yg dengki dan khianat dgn perniagaan sf beauty ni.. smoga kita dijauhkan dan terselamat dari golongan tersebut.amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasa la..manusia...xleh lari dari sifat hasad dengki...semoga kita dijauhkan daripada orang2 yang begitu...

      Delete
  6. Salam.saya tlh mnggunakn produk ini lebih kurang dlm 2-3 bln.kesannya alhamdulillah.tp skrg ni pori di wjh saya kelihatan terbuka.macam mana ni????set sf beauty tidak disertai toner kan.perlukah saya menggunakan toner jenama lain atau bagaimana?dulu saya tidak mengalami masalah ini

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebelum guna krim malam atau siang, sapukan air pada wajah..seeloknya guna air masak..elak dari guna air paip..lepastu br sapu krim siang atau mlm..

      insyAllah bukan tiruan..kenalilah dengan siapa anda beli..harga sf ni mcm2 ada...range rm90-rm120 insyAllah original..

      Delete
  7. Salam sis.kini wajah saya bermasalah pori terbuka selepas menggunakan produk sf beauty dlm 2 bln.produk ini tidak disertai dgn toner kan?perlukah guna toner jenama lain atau bagaimana?saya beli produk ni pd hrga rm 90.takkan saya terbeli yg tiruan kot?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebelum guna krim malam atau siang, sapukan air pada wajah..seeloknya guna air masak..elak dari guna air paip..lepastu br sapu krim siang atau mlm..

      insyAllah bukan tiruan..kenalilah dengan siapa anda beli..harga sf ni mcm2 ada...range rm90-rm120 insyAllah original..

      Delete
  8. salam...saya cuba pakai sf ni one set la...tp 2 hari pkai muka rase pedih dan menggelupasla...kenapa ya...pastu sya stopla dulu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. stop krim mlm dear..yg lain boleh teruskan...

      Delete
  9. salam... sy br beli set sf ni tp nape no kkm x sama dgn yg awk bg ek...
    sabun vit c not110600593k
    day cream not120602461k
    night cream not120502462k

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada senarai no kkm kat sini:
      http://sfbeauty-subang.blogspot.com/2012/10/no-kkm-sf-beauty-pelik.html

      Delete
  10. Nw bekas sf warna pink ke ????coz br brli stok br...bla tau pasal ni jd risau plk

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak la..warna putih dear..kita cop terus pada bekas..refer link dibawah yer..http://sfbeauty-subang.blogspot.com/2013/05/sf-beauty-sinar-kejelitaan.html

      Delete
  11. Yeke...sy bli stok bru dgn pengedar sah....dia yg ckp bekas tukar warna pink

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau pengedar sf, mungkin stock lama tu...refer link dibawah yer..
      http://sfbeauty-subang.blogspot.com/2013/03/packaging-krim-sf-berubah.html

      Delete
  12. sis..sy bru seminggu pkai produk sf.sabun yg warna hijau sbb muka sy berminyak n kdg2 jerawat..tp kenapa muka sy jd semakin gelap?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada campur dengan bedak tak? biasanya kalau kes kulit jd gelap ni sbb ada campur dgn bedak atau foundation..

      Delete
    2. sis, means x boleh pakai bedak langsung ke ape?
      or ade tempoh2 yg kite perlu free muka kite dr mekap?

      Delete
    3. Mula2 je jgn pakai bedak..lepas dah rasa ade perubahan ke mcm kulit dah boleh terima sf, br bleh pakai bedak..

      Delete
    4. okey. tengs yea. br seminggu pakai. dah ada perubahan + ! HEE :D

      Delete
  13. Sis leh sy tau stokis bahgian utara..sy bmnat nk bli tp tkot terbeli prdk yg xori

    ReplyDelete
    Replies
    1. Refer sini ye untuk list dealer:
      http://sfbeauty-subang.blogspot.com/p/pengedar.html

      Delete
  14. baru2 ni sy ada terbaca krim mlm dan krim siang sf beauty not 120502462k dan not120602461k ada bahan kimia(mekuri)..mohon pencerahan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Refer below link. TQ

      http://sfbeauty-subang.blogspot.com/2013/08/sekali-lagi-sf-beauty-berwajah-baru.html

      Delete
  15. kenapa senarai produk ini masih lg ada dalam senarai produk yg diharamkan olh kkm,minta penjelasan,ramai penguna keliru tentang masalah ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berita dah lama tu..refer link ni yer..
      http://sfbeauty-subang.blogspot.com/2013/08/sekali-lagi-sf-beauty-berwajah-baru.html

      Delete
  16. Hai,sy bru pakai produk sf ni tak smpai sebulan,sy beli dri kwn kpd kwn. Bile bce blog awk ni,sy jd musykil,bekas yg sy guna selama sebulan ni hnya tampal sticker.jd mknanye sy dh terguna yg tiruan ke?? Kulit tona muka sy sblm ni tak de la sekata sgt tp takde la tegur,cuma lately ni makcik sy tegur knp makin menjadi2 tona kulit tak sekata ni.Huhu now sy jd waswas nk guna..lgpn dh nk hbs,nk beli set baru,tapi taktau la mcm mna nk cam original ke tak...hmmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Susah nak cakap original ke tak..mungkin stock lama..kalau berkenaan tona tak sekata, maybe awak ada guna bedak/foundation lepas sapu krim siang..untuk permulaan ni, jgn campur dulu...

      Delete
  17. As salam..boleh saya tau pengedar sf beuty di area ampang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm..boleh refer link dibawah utk senarai dealer yer..
      http://sfbeauty-subang.blogspot.com/p/pengedar.html

      Delete
  18. Salam...dik akak cntct pengedar ipoh tp x de jawpan pun..mna lg akak blh dpt kt ipoh ni.

    ReplyDelete
  19. because of the news on newspaper i stopped using this product. and now i've known the truth. i think i should start using it back.

    ReplyDelete
  20. sis ada number fhone tak untuk contact. for fast respond.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 0192407729 - Wani..
      kat place order ade contact no saya..

      Delete
  21. Assalamualaikum..area tanjung malim siapa pengedarnya ya?

    ReplyDelete
  22. nak tau la, sebenarnye sf beauty still diharamkan or tak ?? sy da sebulan gune, tp okayy je tade plak kene menggelupas ke pedih2 ke ape ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pada bulan May yg lalu diharamkan krim mlm dan krim siang berikutan ada merkuri..sy dah pun jelaskan issue tersebut..yg baru kuar tv 9 ni rampasan kosmetik palsu..sekarang kita dah guna not yg baru.. yg mendapat kelulusan kkm..boleh refer link di bawah..

      http://sfbeauty-subang.blogspot.com/2013/08/sekali-lagi-sf-beauty-berwajah-baru.html

      Delete
  23. Salam...saya nak tanya..baru2 ni saya ada semak di KKM masih tersenarai produk SF beauty yang tidak disahkan.. Mohon beri penjelasan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mohon cek post saya yang paling latest yer..kalau boleh cek dgn betul..guna no kkm yg betul..refer ink di bawah yer..

      http://sfbeauty-subang.blogspot.com/2013/08/sekali-lagi-sf-beauty-berwajah-baru.html

      Delete
  24. Sis, I ada beli sf beauty & pengguna baru. I rasa I dah salah beli set la. I teramik set kulit normal padahal muka I byk jerawat. Hmm agaknya lama tak nak amik masa utk hilang jerawat pakai set kulit normal ni? :( -mimie-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau xde effect better tukar kepada sabun vit c..sis tak payah beli 1 set..krim mlm dan krim siaang same jer..beli sabun jer..make sure beli sabun warna hijau..

      Delete
  25. kenapa sy try check di sini takde no siri ini ye?

    http://www.pharmacy.gov.my/v2/ms/maklumat/semakan-pendaftaran-produk.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cek no mane sis..sila baca latest post saya ye..ni post dah lame...ade no kkm baru..kita dh update dr masa ke semasa..setiap post ade tarikh..please alert..amik no kkm yg latest yer..

      Delete
  26. Refer link ni ye..http://sfbeauty-subang.blogspot.com/2013/08/sekali-lagi-sf-beauty-berwajah-baru.html?m=0

    ReplyDelete
  27. Bleh beri nama & hp no utk dealer area skudai,johor...tq

    ReplyDelete
  28. Sy dh msuk stahun guna sf beuty..mmg kulit jd moist halus dn licin..nk lg cntik gna bedak arab mmg gebu sgt kulit.

    ReplyDelete
  29. Salam sis...saya da guna sf beauty sejak raya thn lps....skrg saya tgh prgnt...ade kesan pape x sbb skrg naik merah kat pipi dan dagu.....saya guna set vit e...krim mlm mmg da kurang guna...tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila pregnant hormone jadi lain.. saya pun tgh pregnant tp xde mslh kulit..mslh loya yang teruk..alhamdulillah sy boleh guna sf mcm biasa.. ada kawan saya yang share, dia stop guna sf bila pregnant sebab kuar jerawat kecik kat dahi..tp, walaupun stop sf jerawat tu ttp keluar..baru dia tahu bukan sebab sf tp sebab hormone..terpulang pd sis..boleh jugak cuba stop dulu tgk mcm mane...

      Delete
  30. Kat mne sya bole dptkan prd sf beauty area kluang johor..wasapme asap 0187659575

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dealer Kluang, Johor..
      Azlina : 013-7143900

      Delete
  31. Dealer Muar, Johor..

    ReplyDelete
  32. no baru utk produk ni kkm pon xde.. search lah sendiri dekat national pharmatheautic ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila baca post yang latest yer.. Ni xlatest..tgk date tu sis.. jgn hentam je..malu kalau tersalah hentam..hehe..saya bg link siap2..saya dah ajar macam mana nk search..search betul2 ye..sebab saya search jumpe..hehehe
      http://sfbeauty-subang.blogspot.com/2013/12/sf-beauty-diharamkan.html

      Delete
  33. Maaf sya nak tnya sya de search num KKM 2 tp xkeluar la... knpe yea

    ReplyDelete
    Replies
    1. Search no lama memang tak keluar sis..kalau kita baca entry,make sure tgk tarikh. Entry ini bertarikh 17 May 2013..Please refer below link for the latest info..
      http://sfbeauty-subang.blogspot.com/2014/02/no-kkm-sf-beauty.html

      Delete
  34. boleh tak nk tnye. NOT yg dikeluarkan tu akan sme kat semua kotak atau lain? boleh sye nk tahu NOT sekarang tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. http://sfbeauty-subang.blogspot.com/2014/02/day-cream-night-cream-sf-merbahaya.html

      Delete
  35. Replies
    1. http://sfbeauty-subang.blogspot.com/p/pengedar.html

      Delete
  36. Nak dealer sungai petani phone number.

    ReplyDelete
    Replies
    1. http://sfbeauty-subang.blogspot.com/p/pengedar.html

      Delete
  37. http://portal.bpfk.gov.my/index.cfm?&menuid=118&parentid=116 list ni kuar tahun 2014..baru punye kot.ada isu lg ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba baca betul2..jangan cepat melatah yer...bukak mata besar2..baca betul2....yg list 2014 tak ada produk sf beauty diharamkan... yg list 2013 ada la..tp lepas no kkm tu ditarik balik, kita dah dpt no kkm baru dan mula memasarkan day n night cream yg menggunakan no kkm baru serta nama day and night cream pun kita tukar..cer baca balik entry saya yg ni http://sfbeauty-subang.blogspot.com/2014/02/day-cream-night-cream-sf-merbahaya.html..baca bg habis..jgn baca sekerat-sekerat....good luck..

      Delete
  38. As salam sis... saya ade beli set sf beauty, tp takde mention Vit E atau Vit C... yg tu bukan ori ke? sebab sebelum ni saya pakai Vit E... kali ni takde... mcm mana tu sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam..refer link dibawah.TQ

      http://sfbeauty-subang.blogspot.com/p/product-sf-beauty.html

      Delete